7 pravidel, jak vybrat kettlebell

Často se nás ptáte (ano, používáme tuhle větu ironicky), jaký kettlebell si koupit. Dodržte tato pravidla a nemůžete se splést.


1: JAK TO NENÍ ŽELEZNÝ, ANI NA TO NEMYSLETE
Zapomeňte na všechny plastové, betonové, pogumované a jiné wannabe kettlebelly.
 
Plastové kettlebelly navrhnul někdo, kdo neměl ani páru, jak se koule používají. Prakticky se s nimi nedá cvičit - jsou příliš velké a mají v madlech spáry, které rvou kůži z dlaní.
 
Nedoporučujeme ani varianty s chromovaným madlem - kloužou.

2: HRBOLATÉ MADLO = DLANĚ BEZ KŮŽE
Druhá nejdůležitější věc, na kterou byste měli dbát, je povrchová úprava madla. Kettlebell se vyrábí z litiny, takže hrubý výrobek má po vyjmutí z formy uprostřed madla otřep, který se musí později zabrousit.

U lacinějších modelů je broušení nedotažené, takže podélný otřep trhá kůži na dlaních. Na rozdíl od činky se madlo kettlebellu při cvičení v dlani hýbe, jakákoli nerovnost likviduje kůži.
 
Madlo kettlebellu by mělo být rovné, bez hrbolů, ale s texturou, tj. ne úplně hladké.

3: BARVA? ŠPATNÁ!
Pokud je kettlebell železný, ale je lakovaný a barvený, barva se bude po čase loupat. Opět to vytvoří nerovnosti na madle a vám se zhorší grip nebo to odnesou vaše dlaně.

Výjimku tvoří závodní kettlebelly (competition kettlebell), které mají barevné koule, ale madla bez barvy. Ty jsou ok.

4: NEJDE O DÉLKU, ALE O PRŮMĚR (ŘÍKALY HOLKY)
Pánská olympijská osa má průměr 25 mm, madlo kettlebellu by mělo být silnější.

Závodní kettlebelly mají standardní průměr madla 31 mm pro všechny váhy, u nezávodních koulí se zpravidla průměr liší podle váhy. Menší a střední váhy se pohybují kolem 33 - 35 mm, těžší váhy se dostávají až k 38 - 40 mm.

Úzká madla jsou osinou v zadku a okrádají vás o mnoho benefitů tréninku s kvalitním kettlebellem. Volte průměr kolem 33 - 35 mm. 
 

5: MADLO BY MĚLO UMOŽŇOVAT DRŽENÍ OBOURUČ
Závodní kettlebelly jsou určeny především pro cviky jednoruč - lidi s většími dlaněmi budou mít problém. Ujistěte se, že se vám do madla vejdou obě ruce.

6: CHYBA V MĚŘENÍ?
Levnější značky kettlebellů jsou velice nekonzistentní ve váze. Ta se může lišit o dvě až tři kila. Ne gramy, ne deka. KILA!

Prověřené značky s tímto tak zásadní problém nemají a profi závodní kettlebelly mají váhy velmi přesné.

7: KŘIVÝ DNO JE DNO
Je to celkem detail, ale je dobré, pokud má kettlebell rovné dno. Díky tomu lépe drží na podlaze, což umožňuje provádění různých cviků, jako je třeba renegade rows.

Pistole na madlu od kettlebellu ale nedělejte - nechte to instagramovým attention whores, co si nevážej svejch kotníků, ok?

SLOVO ZÁVĚREM
Neprověřené značky nedoporučujeme kupovat online. 

Naše osobní doporučení? Jednoznačně RKC kettlebelly - pro činky zhruba to samý, co Glock pro bouchačky, Rolls Royce pro auta nebo Průša pro 3D tiskárny. Železná koule je navíc oficiálním distributorem RKC kettlebellů pro Českou republiku,

Ty nejstarší máme v Kouli přes deset let, vystřídaly se na nich tisíce lidí a nesou sotva známky použití. A to si pojďme dát ruku na srdce, že se o ně nějak moc nestaráme.