Chybí ti motivace ke cvičení? Spasí tě tréninkový program

"Já bych to viděl na osm," povídám Lucii, zatímco jsem jí sundával z pásku 16kg kettlebell, se kterým se před chvílí přitáhla na hrazdě.

"Osm, ses posral, to nedám!"

Dala.

A to i přesto, že v tréninku shyby s přidanou zátěží nikdy nedělala a v sériích nešla přes čtyři opakování. Taky je nutný přihlédnout k faktu, že Lucie ten den neměla úplně nejlepší období měsíce, jestli mi rozumíte.


No nic, zpět k tématu. Shybnutá šestnáctka a následná max série osmi shybů (obojí masivní osobní rekordy) i přes to, že měla Lucie trénink zaměřenej hlavně na spodek a dělala 2-4 shyby v sérii.

JAK, PTÁTE SE?
Jedno slovo: efektivní a prověřené principy designování tréninkového programu založené na rozšiřování komfortní zóny a pravidlu 80 %.

JAK POZNÁTE, JESTLI POTŘEBUJETE TRÉNINKOVÝ PROGRAM?
Pokud je odpověď alespoň na jednu z následujících otázek "ano:"

 

  • Pravidelně cvičíte.
  • Nepravidelně cvičíte.
  • Cvičíte a chcete, aby to někam vedlo.
  • Jste začátečník, profisportovec nebo cokoli mezi tím.
  • Vaše hlava je připojená k tělu.
  • Máte hmatný srdeční puls.
  • Narodili jste se svým rodičům.
  • Triple cheese s extra slaninou je to nejlepší, co si můžete dát v Mekáči.
Říkám to všude a furt, mám pocit, že se neustále opakuju, ale ono je to fakt důležitý. Pokud trénujete, musíte mít tréninkovej program. Je úplně jedno, jestli jste začátečník, pokročilý nebo profi sportovec. Všichni ho potřebujete úplně stejně, byť každej z trochu jinejch důvodů.

Občas se ke mně dostane nějakej žvást o tom, že "na začátečníka funguje všechno, ten program nepotřebuje." Částečně je to pravda, říká se tomu newbie gains. Ať budete dělat cokoli, bude to mít efekt. Ale je to asi tak stejný, jako kdybyste jídlo solili tak, že se postavíte pět metrů od plotny a zhruba jejím směrem budete házet hrstě soli. Nějaká asi napadá do kastrolu a je určitá šance, že to bude přesně to množství, co potřebujete, ale spíš to přesolíte, nedosolíte a za*serete celou kuchyň. Daleko lepší je mít jasnej postup, plán, program, jet podle něj a dochutit to jídlo přesně. Tedy, dosáhnout výsledku rychle a efektivně.

A stejně je na tom druhá strana spektra. Pokud jste hodně pokročilí, jednoduše a prostě potřebujete program. Čím pokročilejší jste, tím míň bude fungovat "brokovnicová metoda" (prostě budu něco zkoušet a ono to nějak dopadne) a tím víc potřebujete "snajperku."

Mimochodem, krása tréninkových programů - aspoň těch koulích - je taky v tom, že dosáhnete výsledku nejen rychle, ale v 99,9 % případů taky s mnohem menší námahou. A to se na mě nezlobte, ale záměrně se víc namáhat a dorazit do cíle pozdějc, to snad může chtít jen úplnej mamlas. Program je jako mapa. Bez ní se dá taky dojít do cíle, ale trvá to dýl a roztrháte si kalhoty o ostružiny.

Tréninkovej program je to, co Kouli dělá Koulí. Jasně, dbáme na kvalitu provedení, jsme komunita skvělejch a podporujících lidí, cvičíme s koulema, činkama a na hrazdách. Ale to, proč ty tréninky tak dobře fungujou, je fakt, že jsou postavený na několika efektivních principech tréninkovýho program designu.

A přesně to jsme vtiskli i do programů v Online koučinku. Proto se jim ostatně říká programy a ne "náhodné uskupení workoutů," proto to funguje a proto je to lepší, než cokoli jinýho a podobnýho.
 

Váš Radar


PS: Všimli jste si, že v tom seznamu otázek není ani jedna otázka?